Proiectului „SUNRIZE”: Vizită de studiu la Orheiul Vechi
Grupul de 15 persoane, participanți la Forumul „Turismul transfrontalier - oportunități de dezvoltare durabilă pentru afaceri”, a vizitat Complexul Muzeal-Arheologic Orheiul Vechi, pe 26 mai 2021, în cea de-a doua zi a Forumului.
Grupul de 15 persoane, participanți la Forumul „Turismul transfrontalier - oportunități de dezvoltare durabilă pentru afaceri”, a vizitat Complexul Muzeal-Arheologic Orheiul Vechi, pe 26 mai 2021, în cea de-a doua zi a Forumului. Destinația turistică este amplasată în valea Răutului, un afluent de dreapta al Nistrului, pe teritoriul comunei Trebujeni din raionul Orhei al Republicii Moldova. Este unul din principalele obiective turistice din Republica Moldova, candidând pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Complexul cuprinde câteva zeci de hectare ale oraşului medieval Orhei (sec. XIII-XVI), denumit ulterior Orheiul Vechi (după părăsirea așezării date și întemeierea în alt loc a unui oraş nou, cu acelaşi nume – Orheiul de azi).
Din cadrul complexului fac parte două promontorii mari (Peştere şi Butuceni), la care se alătură trei promontorii adiacente mai mici (Potarca, Selitra şi Scoc), pe teritoriul cărora se află ruinele unor fortificaţii, locuinţe, băi, lăcaşuri de cult (inclusiv mănăstiri rupestre) atât din perioada tătaro-mongolă (sec. XIII-XIV) cât şi moldovenească (sec. XV-XVI).
O altă destinație, apreciată mult de către participanți a fost vizitarea Agropensiunii „Casa din Luncă”, este istoria de succes a unei familii care a înființat în s. Trebujeni, r. Orhei, o pensiune turistică, în stil național, unde pot fi servite bucate naționale, pot fi vizualizate lucrări ale meșterilor populari autohtoni și spectacole ale colectivului local cu repertoriul din folclorul național.
Urmărind obiectivul Forumului, pentru a cunoaște experiențe de succes și a face un schimb de contacte, am organizat o discuție cu gazda pensiunii care a împărtășit istoria creării acestui obiectiv turistic - care au fost provocările, cum au început, cum s-a dezvoltat în timp afacerea. Participanții au remarcat că este printre puținele destinații care a re facilități pentru odihna familiilor cu copii.
Această experiență a dat noi idei pentru dezvoltarea afacerilor întreprinzătorilor din Stăuceni, pentru a ține cont de acest aspect. Or, tocmai în perioada pandemică, ofertele locale au evoluat la acest compartiment.
Primăria comunei Stăuceni a organizat în perioada 25-26 mai, Forumul „Turismul transfrontalier - oportunități de dezvoltare durabilă pentru afaceri”, care a reunit reprezentanți din 4 țări își, în format on-line și cu prezența fizică. Forumul s-a desfășurat în cadrul Proiectului „SUNRIZE”, Programul operațional mixt pentru Bazinul Mării Negre, susținut financiar de Uniunea Europeană.