Unele impozite şi taxe locale ar putea fi modificate începând cu 2021

Unele impozite şi taxe locale ar putea fi modificate începând cu 2021
Unele impozite şi taxe locale ar putea fi modificate începând cu 2021

Ședința de consultări publice ale proiectelor de Decizii ale Consiliului comunal Stăuceni cu privire la aprobarea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2021 a avut loc marți, 06 octombrie 2020, în incinta primăriei. 

În cadrul ședinței a fost prezentată propunerea de ajustare a cotelor impozitului pe bunurile imobiliare cu destinaţie locativă, și pentru garajele şi terenurile pe care acestea sunt amplasate. Propunerea intervine în contextul în care aceste cote sunt depășite, deoarece nu au fost modificate încă de la implementarea lor inițială. Consilierii locali au exprimat opinii diferite referitor la acest subiect. În timp ce unii au insistat pe menținerea cotei actuale, alți aleși locali au propus majorarea graduală sau au acceptat inițiativa executivului, menționând că majorarea este argumentată. 

Un alt subiect pe larg discutat ține de taxa pentru salubrizare. Propunerea de a institui această taxă este preluată din experiența altor comunități, inclusiv a celor din UE. În Republica Moldova această inițiativă este implementată în mai multe localități, printre acestea fiind Strășeni și Vadul lui Vodă. Prin aplicarea acestei taxe va fi posibilă amenajarea spațiilor publice de odihnă și de agrement, precum și îngrijirea acestora. Primarul Alexandru Vornicu a precizat că mijloacele financiare vor fi direcționate inclusiv în scopul amenajării parcului din strada A. Mateevici, pentru reconstrucția sistemului de colectare a apelor pluviale, în special pentru betonarea râpei, la care nu s-a intervenit de circa 30 de ani, dar și pentru alte proiecte necesare. Participanții la discuții au propus instituirea acestei taxe per gospodărie iar suma urmează a fi stabilită.
De asemenea, consilierii locali au susținut majorarea taxei pentru staţiile de alimentare cu combustibil/gaze. Printre propunerile parvenite din partea participanților la consultări se mai numără majorarea taxei pentru farmacii și pentru magazinele cu mărfuri/servicii funerare. 

Decizia finală privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2021 urmează a fi luată în cadrul următoarei ședințe a Consiliului comunal Stăuceni.
Proiectele de Decizie sunt disponibile pentru consultări publice pe site-ul www.stauceni.md sau la sediul Primăriei.