Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale

Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale
Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale

Comisia pentru Situații Excepționale a fost convocată în ședință de către Primarul comunei Stăuceni, Alexandru Vornicu, vineri, 13 martie 2020.
Conducerea Primăriei a adus la cunoștință membrilor Comisiei prevederile Dispoziției nr. 23-d din 11 martie 2020 cu privire la măsurile de prevenire și diminuare a răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul comunei Stăuceni, precum şi cerinţele stabilite prin Dispoziţia Vicepreşedintelui Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a RM nr. 76-d din 11.03.2020 şi Circulara Cancelariei de Stat nr. 12-11-2236 din 10.03.2020.
În Dispoziţia Primarului sus-numită se menționează că, în perioada 11 martie – 1 aprilie curent, se interzice organizarea și desfășurarea manifestațiilor/ măsurilor/ întrunirilor în masă cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane. Totodată, conducătorii subdiviziunilor structurale ale administrației publice locale vor instala dozatoare cu dezinfectant, vor aplica măsuri de aerisire a încăperilor și prelucrarea suprafețelor cu substanțe dezinfectante. 
De asemenea, vor intensifica măsurile de informare de prevenire a infectării cu COVID-19, în edificiile pe care le gestionează și vor limita accesul persoanelor în instituții. 
Primarul a solicitat interzicerea exercitării activităților de serviciu personalului care prezintă simptome caracteristice infecțiilor respiratorii acute. 
În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei privind situațiile excepționale a municipiului Chișinău, a fost luată decizia de închidere pentru o perioadă a Pieții Centrale. Autorităţile au anunţat că vor insista şi pe sistarea activităţii tuturor pieţelor din Capitală.
Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că, în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică au fost luate mai multe decizii:
•    sistarea zborurilor din Spania și Franța începând cu această noapte, și sistarea tuturor zborurilor din Uniunea Europeană începând de duminică, 15 martie 2020;
•    diminuarea numărului punctelor terestre de trecere a frontierei;
•     sistarea activităților cu caracter religios pentru două săptămâni.
De menționat că, la 11 martie 2020, Directorul general al OMS a anunțat evoluția epidemiei COVID-19 drept una pandemică.
Potrivit ultimelor informații, pe teritoriul Republicii Moldova au fost confirmate 6 cazuri de infectare cu COVID -19. Este vorba despre cetățeni reveniți din Italia.